Durf & Win, al meer dan 48 jaar

In het geile jaar '69 sprak een of andere geilaard nog maar eens de woorden Durf & Win. (Hoe die hast dáár op kwam, dát gaan we hem ooit wel nog eens vragen.) 

 

Koekelaarse club is een van oudste van België (art. naar aanleiding 40-jarig bestaan in 2009)

"Durf & Win Koekelare is opgestart net na de uitvinding van de sport", zegt voorzitter Bart Pollentier. "Georges Pollentier die nog altijd in het bestuur zetelt, richtte de club op in oktober 1969. Hij stelde vast dat een aantal leerlingen op school niet aan bod kwamen op sportvlak. We zijn begonnen met één ploeg in competitie. Door het grote succes werd 9 jaar later een tweede club opgericht, Krabalko. Die ploeg bleef een drietal jaar actief. In 1985 verhuisden we met ons terrein van Zuudhove naar de huidige locatie op sportcentrum De Mote."

Het jaar 2003 was een nieuw scharniermoment in de uitbouw van de club. "We telden dat jaar 45 leden, maar kozen resoluut voor vernieuwing, uitbreiding en jeugdwerking", pikt secretaris Kris Bryon in. "Vooral vanuit de Chiro kenden we een sterke werving, zowel bij vrouwen, mannen als jeugd. In 6 jaar is ons ledenaantal meer dan verdubbeld. Intussen zijn we de derde grootste club van België en de vierde oudste die nog actief is."

Sportief viert Durf & Win al drie seizoenen hoogtij in eerste nationale. In 1994 maakte de club voor het eerst de sprong naar de hoogste afdeling, maar dit sprookje duurde slechts één jaar. In 2006 promoveerde Koekelare opnieuw en met meer succes, want volgend seizoen ambieert het een plaats in de linkerkolom. Durf & Win gaat er prat op altijd met eigen jeugdspelers en Koekelarenaars aan te treden. "Dat is onze ambitie, maar jammer genoeg wordt dat niet altijd geapprecieerd."

In de nabije toekomst staat er een nieuwe verhuis op til naar een terrein naast de visvijver in park De Mote. Die gemeentelijke plannen werden niet enthousiast onthaald bij de club. "Als vereniging zien we de verhuis met heel wat bedenkingen en vragen tegemoet. Op de luttele overlegmomenten kon het gemeentebestuur ons niet overtuigen dat het project doordacht aangepakt is", zegt Pollentier.

Durf & Win begint aan het seizoen met 13 ploegen. De A-kern bestaat uit Maarten Sys, Dieter Sys, Pieterjan Claeys, Bjorn Flameyn en Bert Verschingel. (Paul Cobbaert voor HLN)

 

Eén jaar later ziet de A-kern er iets anders uit, iets meer Bryonachtig. De verhuis van de club is ondertussen zo goed als een feit. Het bakstenen kotje staat er. De nieuwe toog is gemetst. De verse lijnen zijn getrokken. De doelgebieden zijn ondertussen de kleinste van het land… maar voor de rest gaat het nog altijd goed met Durf & Win. Dat merkt u wel…