Nieuw bier van de maand

19/10/2012

De La Chouffes zijn op, op, allemaal op! Hoog tijd dus voor een nieuw bier van de maand. Deze keer koos ons facebook-publiek pollsgewijs voor Gulden Draak.



En voor de mensen die willen weten wat ze drinken: Gulden Draak (Dragon d’or) is een donker Belgisch bier van hoge gisting (10,5°) gebrouwen door Brouwerij Van Steenberge te Ertvelde. In 1998 bekroonde het American Tasting Institute Gulden Draak tot beste bier ter wereld.


Dit bier op basis van gerstemout bewaart minstens twee jaar en kent een nagisting op de fles of op het vat. Er bestaat eveneens een kerstversie (7,5°) met de naam Gulden Draak Vintage. Sinds 2011 is een nieuwe versie Gulden Draak 9000 Quadruple op de markt.


De brouwer zelf omschrijft het product als het feestbier bij uitstek, maar het kan eveneens als dessertbier worden genuttigd. Het verschil zit hem in de serveertemperatuur: 5°C of 12-15°C.

Gulden draak heeft een sterke geur van alcohol, die een precieze definitie van het aroma bemoeilijkt. Toch dringt een krachtige neus van gerst en rijpe pruimen en/of kersen zich op. Verschillende proevers wereldwijd refereren aan een zoet koffiearoma. Het betreft hier echter duidelijk een milde koffie zoals die bijvoorbeeld in Groot-Brittannië wordt gezet.


Vergeleken met de geur, bevat de smaak heel wat minder alcohol. Het lijkt alsof zure krieken geblust worden met een bruine suiker. Nog voor de smaakpapillen het milde bittergehalte in de afdronk schatten, volgt een aangename verdoving door de 10,5° alcohol. Deze laatste stoort – zoals hoger vermeld – wel in de neus, niet in de mond. Opvallend is de quasi-afwezigheid van het gistaroma.


Vanaf 20 oktober in ons kotje, voor de schamele prijs van 2 euro! Tot de voorraad strekt, is dat.


 

Reacties

Nieuwe reactie inzenden